2010. december 31., péntek

Szilveszter

Mivel én legfeljebb teát főzni megyek ki a konyhába, miről másról is írhatnék, mint hogy mit együnk eme jeles napon-estén-éjszakán.
Szilveszterkor a lencsefőzelék hagyományos ételnek számít, hiszen a szaporaságot, jólétet jelképezi. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a lencse rendkívül egészséges: az egy bögrényi mennyiségből készült étel a felnőttek napi folsavszükségletének csaknem a 90 százalékát fedezi.
A 94 éves Róza mami azonban azt mondja, lencsét azért eszünk, hogy szépek legyünk, mákos csíkot, sütőtököt és babot pedig azért, hogy sok pénzünk legyen, annyi, ahány szem bab van a tálban. Vízkeresztig azonban kerülni kell a babból készült ételeket, különben kelésesek leszünk.
A csirke és a pulyka elkaparja, a disznó viszont előtúrja a szerencsét.
Régebben rétest is sütöttek szilveszterkor, hogy olyan hosszúra nyúljon az életük, mint a rétestészta.
Diót és szőlőt is ettek újévkor, mert attól egészséges marad az ember, savanyúságot azonban tilos fogyasztani, mert akkor egész évben savanyú lesz a kedve.

Szilveszteri lencsesaláta
Hozzávalók ( 4 személyre): 30 dkg lencse, 1 kiskanál só, babérlevél, ecet, 1-2evőkanál porcukor, 2 db közepes lilahagyma, kb. 3 dl víz, 2 evőkanál olaj (esetleg mustár).

Elkészítés: A lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük, kihűtjük. A lilahagymát laskára vágjuk, majd elkeverjük a kihűlt lencsével. A vízben feloldjuk a cukrot, belekeverjük az olajat és az ecetet, ráöntjük a lencsére. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A salátát gazdagíthatjuk zöldséggekkel, kockára vágott fetasajttal. Találásnál jól mutat, ha salátalevelkre halmozzuk a lencsét. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése